(+371) 6735 0349 / (+371) 2774 4440

(+371) 6735 0349 / (+371) 2774 4440

Pēc pieteikuma saņemšanas mūsu koordinatori ar Jums sazināsies un visu noprecizēs.

Pieteikumu forma

Pēc pieteikuma saņemšanas mūsu koordinatori ar Jums sazināsies un visu noprecizēs.

VALODU KURSI | DATORU KURSI

Atvērts bloga ieraksts

5 iemesli, kāpēc jālasa grāmatas

 

Daudzi teiks, ka grāmatas jālasa, jo tās ir interesantas. Jā, tā ir! Bet ir arī zinātniski pierādīti citi iemesli, kāpēc grāmatu lasīšana nāk par labu visu vecumu cilvēkiem.

Grāmatu lasīšana padara tevi par labāku cilvēku

2013. gadā Emorija universitāte (Emory University) veica pētījumu, kurā noskaidroja, ka cilvēki, kuri lasa daiļliteratūru, ir empātiskāki. Zinātnieki salīdzināja grāmatu lasītāju un nelasītāju smadzeņu darbību. Atklājās, ka daiļliteratūras mīļotāji labāk spēja iztēloties dažādas darbības un scenārijus, kā arī spēja labāk iejusties grāmatu varoņu lomā un just līdzi. Tie, kuri biežāk jūt līdzi grāmatu varoņiem, jūt līdzi arī apkārtējiem cilvēkiem.

Lasīšana uzlabo sociālās prasmes

Ja lasīšana padara cilvēkus empātiskākus, tad tas attiecīgi uzlabo arī sociālās prasmes. Kāds cits pētījums, kas publicēts žurnālā "Science", pierādīja, ka cilvēki, kas lasa daiļliteratūru, uzrādīja labākus rezultātus testā, kas mērija empātiju, sociālo uztveri un emocionālo inteliģenci, nekā tie, kuri nelasa. Šīs prasmes noder tad, kad cenšamies nolasīt citu ķermeņa valodu vai uzminēt, ko viņi domā.

Lasīšan nāk par labu tavām attiecībām

Attiecību eksperts un psihoterapeits Kens Peidžs (Ken Page) norāda, ka pētījumi rāda, ka pāri, kas lasa, vairāk satuvinās, nekā pāri, kuri nelasa. Daiļiteratūras lasīšana palīdz vairot idejas, apspriest tās un kopā piedzīvot notikumus. Diskusijas par grāmatām veido jēgpilnu komunikāciju vienam ar otru.

Lasīšana aizkavē Alcheimera slīmības rašanos

2001. gada pētījums, kurā tika aptaujāti 193 cilvēki par viņu hobijiem, piemēram, lasīšanu, TV skatīšanos, nodarbošanos ar sportu u.c., atklāja, ka vecākiem cilvēkiem, kuri regulāri lasa vai spēlē dažādas smadzeņu darbību veicinošas spēles, ir 2,5 reizes mazāka iespēja saslimt ar slimību, kas skar 4 miljonus amerikāņu. Pētījuma autors Roberts Freidlands (Robert Freidland) saka, ka cilvēki, kuri nevingrina savas pelēkās šūnas, var zaudēt jebkādu smadzeņu spēku.

Lasīšana ir relaksējoša

Dr. Deivids Leviss (David Lewis) savā pētījumā noskaidroja, ka cilvēkiem, kuriem bija paaugstināts stresa līmenis pēc dažādiem testiem un uzdevumiem, atlika viena lasīt grāmatu sešas minūtes, lai palēlinātu sirdsdarbību un mazinātu muskuļu saspringumu. Pēc šīm sešām minūtēm pētāmo cilvēku stresa līmenis bija vēl zemāks, nekā pirms testu sākšanas. Lasīšana samazina stresa līmeni par 68%, mūzikas klausīšanās – 61%, tējas dzeršana – 54% un pastaiga samazina par 42%.